El pàdel, una tendència amb prospectiva

El pàdel, una tendència amb prospectiva

El pàdel segons l’estudi “Evolución de las licencias federativas (1994-2016) tennis vs pádel”, és un dels esports que més ha augmentat la seva pràctica, concretament 2 de cada 10 persones que practiquen esport a Espanya practiquen pàdel, un 9% de tots els practicants esportius. Pel que fa al nombre de llicències federatives, el pàdel és l’esport que més ha augmentat també, amb un 85% d’augment. Per altra banda, el tennis ha disminuït un 27,1% el nombre de llicencies federatives. Tot i aquesta disminució hi ha moments en que es produeix un petit augment de llicències, però als dos o tres mesos cauen una altra vegada. El fenomen pel qual els números de llicències federatives de tennis es troben influenciats, són els èxits i derrotes dels esportistes més rellevants. En el cas d’Espanya, hi ha un augment d’un 4-5% de llicencies de tennis quan hi ha algun èxit important del Rafael Nadal i del David Ferrer.

En quant a les llicències federatives femenines, al tennis s’ha produït un descens del volum durant aquests últims anys, en canvi, al pàdel es dóna un augment molt destacat, passant de tenir 2.741 a 20.424 llicències entre el 1995 i el 2016. El pàdel és un esport en el qual la presència de les dones és molt destacada. Encara no hi ha un major nombre de dones que d’homes, però la tendència cada vegada va més en augment.

Aquest anàlisi fa preveure una clara davallada del nombre de llicències federatives i de pràctica esportiva de tenis en la propera dècada. Es preveu que, amb aquesta davallada del tennis, el pàdel domini en els esports de raqueta, portant-se la gran majoria de practicants. Aquest “boom” del pàdel també arriba als Clínics que organitzen els clubs de pàdel, els quals estan tenint una participació molt elevada d’ençà que el World Padel Tour es retransmet per la televisió. El pàdel és un esport per parelles on juguen quatre jugadors a la pista. Aquest component social és la clau d’èxit dels Clínics, ja que la majoria de practicants són jugadors amateurs, els quals valoren molt els llaços socials. Els propis jugadors del World Padel Tour afirmen que aquests esdeveniments son molt bons per l’esport, ja que només el fan créixer i augmentar els practicants. Aquest any es preveu omplir les pistes centrals del World Padel Tour i aquests esdeveniments poden ser els culpables.

El Pla Director d'Instal·lacions Esportives de Catalunya (PIEC) classifica els equipaments esportius segons març xarxes: Activa, Bàsica i Complementària. Els de la xarxa Activa són equipaments amb una accessibilitat oberta, una implantació propera i una reglamentació adaptada. Els equipaments de la xarxa Bàsica són d'accessibilitat controlada, implantació homogènia i reglamentació normalitzada. Finalment, els equipaments de la xarxa Complementària són d'accessibilitat limitada, implantació localitzada i reglamentació específica. En la nova actualització del PIEC, s'han inclòs esports de raqueta a la xarxa Bàsica, sent un dels principals motius aquest augment de llicències federatives de pàdel al territori.

A Europa el pàdel és un esport important, hi ha 11.000 pistes aproximadament i una gran quantitat de clubs repartits per diferents països, d’entre els quals destaca França, Itàlia, Portugal, Suècia i Espanya. A Espanya el pàdel mou uns 600 milions d’euros l’any i compta amb 2,5 milions de practicants habituals, superant al golf i a l’esquaix. A Amèrica llatina, destaca la pràctica de pàdel a Argentina, l’actualment numero 1 del món és argentí. També destaca aquesta pràctica a Xile, Uruguay, Mèxic, Paraguay i Brasil. A Equador s’està implantant aquesta pràctica cada vegada més, arribant-ho a promocionar com “Practica el deporte de moda en Europa”, on el club Quito Pádel ha estat un dels majors promotors. Aquest fet demostra que és un esport que està començant a implantar-se amb la intenció d’aconseguir el mateix èxit que a la resta de països de Sudamèrica.

Per tant, a les empreses i professionals del sector esportiu dels esports de raqueta, se’ls presenta la oportunitat per aprofitar aquesta tendència d’augment de pràctica del pàdel i com a clubs, beneficiar-se de l’èxit d’aquest tipus d’esdeveniments. Si encara no se’n realitzen a les vostres instal·lacions, es presenta una oportunitat per aprofitar-ho i unir-vos a aquests èxits.