Serà el 2020 l’any d’una renovació del paradigma esportiu?

Serà el 2020 l’any d’una renovació del paradigma esportiu?

Amb l’any 2020 s’inicia una nova dècada marcada per diverses commemoracions com són els 50 anys des de que la famosa banda The Beatles es va separar, 75 anys de la fundació de la Organització de les Nacions Unides i dels bombardejos de Hiroshima i Nagasaki i 150 anys des de que va néixer el comunista Lenin...però i que succeeix en el món esportiu? 

El 2020 és l’any dels Jocs Olímpics a Tokio, els Jocs que volen ser els més innovadors de tota la història perquè obren un nou capítol amb la inclusió de noves modalitats esportives i la tecnologia com a focus de l’esdeveniment.

Els Jocs de Tokio estaran marcats per la inclusió de 5 noves modalitats esportives que són el beisbol i softbol, el karate, el monopatí o skateboard, l’escalada esportiva i el surf. Molts d’aquests esports han sigut escollits com a reflex de les noves tendències esportives i especialment per atraure a un públic jove que cada cop està fugint més dels esports tradicionals en busca de més emocions, sensacions i adrenalina en la pràctica esportiva. La introducció d’aquests esports en l’esdeveniment esportiu més famós de la història apunta a que es produirà un augment de practicants d’aquestes disciplines sobretot entre infants i joves.

Les noves modalitats esportives en el medi natural cada cop guanyen més terreny i conjuntament amb l’autoaprenentatge i la facilitat en l’adquisició de material esportiu adequat, el públic jove poc a poc s’està dirigint cap a un altre sector llunyà de l’esport organitzat tal i com el coneixem avui en dia. La pràctica esportiva autodidacta i sense agents promotors està sent protagonista en els últims anys aportant un valor diferencial que permet que la pròpia població sigui la que gestiona els entrenaments i algunes petites competicions en segons quin medi, com pot ser la platja o la muntanya.

Les noves tendències esportives provoquen un procés de reflexió que recau en tots els agents esportius que són els responsables d’idear i reconduir les polítiques esportives públiques actuals adaptant-les a les demandes de la societat i, concretament aprofitar les oportunitats recents i el canvi de concepció que està vivint l’esport per a crear nous models.

Estem preparats per afrontar aquest repte?