El futur de la responsabilitat social en l’esport

El futur de la responsabilitat social en l’esport

La pandèmia mundial de la COVID-19 ha afectat a tots els sectors de la societat transformant els nostres hàbits de consum i comportament. L'àmbit esportiu sempre s'ha caracteritzat per ser un sector que s'adapta al seu entorn canviant, i en aquests moments, també ho ha fet. L'esport professional s'ha paralitzat i gràcies a això, els programes i iniciatives per a promoure l'activitat física en les comunitats locals han agafat més importància. Serà el moment perquè el sector esportiu canviï la seva finalitat i s'enfoqui molt més en la cooperació i el desenvolupament? Per què els polítics i els professionals seran capaços de mantenir el posicionament d'esport salut com a element vital davant dels interessos comercials de l'esport d'alta competició?

En 2015 segons una enquesta elaborada per Nielsen Global Survey of Corporate Social Responsibility and Sustainability, s'indica que un total del 66% dels consumidors està disposat a pagar més per les marques que es comprometen a fer un impacte social i ambiental positiu. La societat està canviant i al seu torn, també ho fa el sector esportiu volent crear un vincle amb polítiques sostenibles i de desenvolupament als països emergents. Així mateix, aconseguir la responsabilitat social corporativa serà un repte per als pròxims anys. L'enfocament implacable del paper esportiu en la societat estarà en el punt de mira i les activitats a través de la gestió s’examinaran segons si contribueixen o no de manera positiva a la societat. Les empreses i projectes que no siguin capaços de demostrar la seva utilitat social es trobaran en una situació adversa en contra d'aquelles que responguin a aquest repte positivament, perquè marcar la diferència serà essencial per a prosperar en un món cada vegada més competitiu.

Seguint amb la missió social, l'esport juga un rol molt important amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) pel potencial transformador i sent un element crucial per a la vida d’infants i joves de tot el món perquè ofereix avantatges en l'àmbit de la salut, l'educació, la prosperitat ciutadana i brinda oportunitats de vida. El marc teòric dels ODS ofereix una via per realitzar polítiques esportives socials vinculant diferents sectors i podent, com a fi, arribar a una sinergia entre administració local i organitzacions no governamentals per a desenvolupar projectes d'intervenció a través de l'esport.

Cada vegada més, existeix una formació més especialitzada en l'àmbit esportiu, per això hi ha una xarxa més extensa d'especialistes formats que són els que haurien de liderar aquesta transformació del sector a partir del disseny de programes específics que puguin intervenir en les polítiques locals. Un exemple d'aquests programes podria ser el projecte que es va dur a terme a ITIK Consultoria Esport & Oci contribuint a crear un pla estratègic de l'esport escolar a Aràbia Saudita que va permetre que les nenes saudites realitzessin l'assignatura d'educació física a l'escola.

El futur és pensar en gran i globalment, desenvolupant programes eficaços que influeixin en el territori capacitant i fent partícip a les persones que el formen, perquè elles seran les que el liderin una vegada la intervenció acabi. Cal donar visibilitat a les comunitats locals potenciant el seu valor, les seves tradicions i la seva educació que és el camí que els ajudarà a augmentar els seus recursos, coneixements i els brindarà oportunitats per a prosperar. Aquest procés no és cap utopia si es mantenen presents els sentiments d'humanitat, solidaritat, cohesió, consciència i sensibilització que han aparegut durant aquests moments complicats accentuant la importància de l'activitat física i l'esport com un dels eixos principals i necessaris en la vida de les persones.

 

L'article també ha sigut publicat a la plataforma de Sport and Development