15 Tips per aplicar els ODS en la teva organització

15 Tips per aplicar els ODS en la teva organització

Atorga un valor afegit als projectes, alineats amb els Objectius de desenvolupament Sostenible (ODS). Et donem tots els detalls en el següent article.

L'Agenda 2030 es troba interrelacionada amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Son propòsits de futur creats per les Nacions Unides per a transformar la societat tenint en compte la cura del medi ambient. En aquest sentit, es tracta de la continuació dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) caducats el 2015, però que a diferència dels ODM el procés de creació dels ODS va involucrar 193 estats i a la societat civil amb una representació àmplia dels punts de vista de les diverses parts interessades.

Així doncs fem un cop d’ull als 17 objectius. Els cinc primers estan relacionats amb l’erradicació de la pobresa, la lluita contra la fam, la garantia per una bona salut, l’educació de qualitat i la igualtat de gènere. Els segueixen l’accés a aigua potable i sanejament, el foment de les energies renovables, el treball digne i creixement econòmic sostenible així com la innovació i infraestructures inclusives i la Reducció de la desigualtat entre i dins dels països.

La creació de ciutats i comunitats sostenibles, el consum responsable, la lluita contra el canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat de la flora i fauna aquàtiques i terrestres son els consecutius. Finalment, la promoció de la pau i la justícia i també establir aliances per als objectius mundials. D’aquesta forma, amb l’últim objectiu fixen el motiu central del procés, tots units per a un món més igualitari i sostenible.

És crucial entendre el procés de creació i establiment de cada un dels objectius per donar-se compte que no existeix cap ODS directament relacionat amb l’esport. No obstant, segons l’article ‘L’esport com a eina de desenvolupament’ vuit d’ells tenen afinitat amb l’activitat física i l’esport, corresponen als objectius número 3, 4, 5, 8, 10, 11, 16 i 17:

ODS esport català

  1. Bona salut: Garantir vides saludables i promoure el benestar per a totes les edats.
  2. Educació de qualitat: Garantir una educació inclusiva per a tots i promoure oportunitats d'aprenentatge duradores que siguin de qualitat i equitatives.
  3. Igualtat de gènere: Aconseguir la igualtat de gènere a través de l'enfortiment de dones adultes i joves.
  4. Treball digne i creixement econòmic: Promoure un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, una ocupació plena i productiva, i un treball digne per a totes les persones.
  5. Reducció de la desigualtat: Reduir la desigualtat entre i dins dels països.
  6. Ciutats i comunitats sostenibles: Crear ciutats sostenibles i poblats humans que siguin inclusius, segurs i resistents.
  7. Pau i justícia: Promoure societats pacífiques i inclusives per aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar a totes les persones accés a la justícia i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.
  8. Aliances per als objectius mundials: Enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar les associacions mundials per a un desenvolupament sostenible.

Així doncs, es presenten els 15 Tips per a la implantació dels 8 ODS descrits especialment plantejant accions recomanades per a organitzacions esportives.

Per a que els ODS es transformin en objectius específics per a cada entitat, es suggereix valorar l’impacte que cada organització genera. Tal com es detalla en la notícia d’actualitat sobre ‘El triple impacte de les organitzacions esportives’, el conjunt de conseqüències provocades per una actuació que afecta un entorn o ambient social o natural pot ser positiva, neutre i/o negativa.

D’aquesta manera es proposa l’adaptació de les accions per a cada organització, suficientment ambiciosa i realista per a que sigui efectiva. Tenir en compte que tots els agents responsables de la consecució dels ODS, els abordin íntegrament en comptes d'enfocar-los com a llista d'objectius individuals entre els quals es pot triar.

No saps per on començar?

T’ajudem! Contacta’ns a contactus@itik.es